Vad kostar det egentligen?

Det är svårt att bortse från att det kostar en hel del att adoptera. Att adoptera kostar mellan 70 000 kr till 330 000 kr (efter adoptionsbidraget) beroende på vilket land man väljer att adoptera från, så även om det kan kännas fel att tänka på "kostnaden" så är det ju faktiskt något som kan spela in när man väljer land.

Adoptionsbyråerna redovisar ungefärliga kostnader för att adoptera från olika länder, men sen tillkommer sånt som de inte tar med i sina beräkningar. Se nedan.

Så vad är det egentligen man betalar för? Det ser lite olika ut på de olika adoptionsorganisationerna, men i princip så delas kostaderna in i tre kategorier:

Kostnader i utlandet
- Vårdkostnader
- Advokatkostnader
- Översättningar
- Domstolskostnader
- Förmedlingskostnader (Adoptionscentrum)
- Kostnader till myndigheter

Kostnader i Sverige/Administrationskostnader
- Lokal
- Personal
- Förmedlingskontakter
- Adoptionshandlingar
- Försäkringar
- Avsättning förpliktelsefond
- Återrapportering (Adoptionscentrum)

Familjens egna kostnader
- Resa
- Uppehälle
- Framtagande av adoptionshandlingar
- Återrapportering

Övriga kostnader (ej med i adoptionsorganisationernas beräkningar)
- Registreringsavgift
- Medlemsavgift
- Föräldrautbildning
- Läkarundersökning
- Ev. psykologtest
- Ansökan adoption tingsrätten
- Övrigt?

Sen räknar och redovisar alla adoptionsorganisationer inte riktigt likadant, så det är lite svårt att jämföra. För att få ett hum om vad det kostar i olika länder så gjorde jag en liten beräkning i Excel, där jag försökte jämföra så rättvist som möjligt mellan de olika länderna och adoptionsbyråerna. I mina beräkningar ingår även "övriga kostnader" och jag har gjort avdrag för adoptionsbidraget.

Vad gäller adoptionsbyråer kan man konstatera att Adoptionscentrum är dyrast (vilket ju säkert har sin förklaring i att de är överlägset störst).

Dyrast är det att adoptera från Sydkorea (ca 298 000 kr) och Zambia (331 000 kr) och "billigast" är det från Thailand (ca 68 000 kr) och Hong Kong (ca 67 000 kr). Väldigt stor skillnad beroende på vilket land man väljer med andra ord.

Europeiska länder ligger runt 100 000-150 000 kr, med undantag för Bulgarien. Övriga länder (ej ovanstående länder) ligger i ett spann mellan 130 000 kr och 230 000 kr med Filippinerna i undre kant och Columbia i den övre.

Kommentarer

Populära inlägg