Föräldrautbildningen Göteborg

Vi hamnade till slut på föräldrautbildningen på Folkuniversitetet i Göteborg. Inga problem med att få den godkänd av vår familjerätt. Dock fick vi inte till det förrän i september, men då en intensivkurs fredag till söndag. Kursen var minst sagt intensiv, med tre heldagar 8-17 med ett ganska fullspäckat program.

Vi var sex par och två ensamstående kvinnor på kursen. De flesta var i samma läge som oss och ville mest få kursen överstökad och komma vidare. Ett par och en av de ensamstående kvinnorna var dock där för att lära sig mer om hur det kan vara att adoptera innan de väl bestämde sig.

Vad innehåller kursen?
Kursen beskrivs av Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFoF) så här:

"Föräldrautbildningen ska ge dig faktakunskaper om adoption och insikter om hur barn som lämnats för adoption kan påverkas av livet före och efter adoptionen. Du får möjlighet att diskutera med andra i samma situation och att leva dig in i adoptionsprocessen. Du ska också få kunskap om vilka regler som gäller, hur en adoption praktiskt går till och vilken hjälp som finns om problem skulle uppstå efter adoptionen."

Hur var kursen?
Kursen var väldigt probleminriktad och tog i princip bara upp de negativa sidorna med adoption samt de problem som kan uppstå. Vi frågade vår kursledare om detta och hennes svar var att kursen ska ha en avskräckande effekt på föräldrar som inte är beredda på att ta sig an de problem som kan uppstå. Då vår grupp främst bestod av par som var pålästa och redan bestämt sig för att adoptera ifrågasatte vi mycket under första dagen och det kändes som kursledaren tog åt sig kritiken och försökte nyansera kursen mer under dag 2-3. Vi hann med en del diskussioner, men mycket av kursen bestod av att läsa artiklar och kolla på filmklipp om olika problem som kan uppstå. Filmerna och de flesta artiklarna var dessutom från 80- och 90-talet och kändes inte jätte-aktuella.

Gav kursen något?
Ja, det gjorde den faktiskt. Även om den bestod av tre dagars frustration och hade kunnat göras mycket bättre så bidrog den ändå till att man fick lite nya tankar och framför allt ett nätverk med andra människor i samma situation. Efter kursen startade vi en sluten facebookgrupp och tar hjälp av varandra när det dyker upp frågor och håller varandra uppdaterade om processerna.

Vad tyckte ni om kursen?

Kommentarer

Populära inlägg