När alla papper är inskickade

När kontrakt och allt annat är inskickat till Barnens Vänner (och sedan till St Lucys) får man information om nästa steg, dvs. vad som ska förberedas innan resebeskedet.

1. Uppehållstillstånd för barnet
Ansökningsblankett för uppehållstillstånd ska skickas till migrationsverket tillsammans med ett adoptionsintyg från Barnens Vänner samt intyg på årsinkomst och värde/storlek på boende. Vad gäller det sistnämnda skickade vi in de sidor från medgivandeutredningen som innehöll detta. För enkelhetens skull markerade jag de rader som var aktuella med en överstrykningspenna. 

750 kr ska också betalas in till Migrationsverket och kvittot ska skickas med.

Vi skickade in ansökan 16/1 och fick beslutet 4/2. Enligt Barnens Vänner brukar man få beslut som är giltiga i ett år, men vårt gäller i tre år.

2. Föräldraförsäkran och försäkran om uppföljningsrapport
Dokument som ska skrivas under och skickas in till Barnens Vänner. 

3. Fullmakt - upphävelse av viss sekretess
Fullmakt som skrivs under och skickas till Barnens Vänner och som låter dem lämna ut våra kontaktuppgifter till andra adoptivfamiljer. 

4. Testamente
Eftersom Barnet inte automatiskt ärver efter oss förrän adoptionen har gått igenom i tingsrätten bör man skriva ett testamente. Vi har inte gjort detta ännu, men kommer göra det innan avresa. 

5. Föräldrapenning
Medgivandet från Familjerättsnämnden/Socialnämnden ska skickas in till försäkringskassan för att man ska kunna ansöka om föräldrapenning. När man kommer hem ska även ett dokument från St Lucys skickas in. 

Man kan inte använda e-tjänsten förrän barnet har ett svenskt personnummer och på försäkringskassans hemsida står att man ska ringa dem för att få en blankett. 76 samtal innan i kön och sedan följande samtal:

Jag: "Hej, vi ska adoptera och på er hemsida står att man ska ringa er för att få en blankett för ansökan av föräldrapenning"

Försäkringskassan: "Ja, det stämmer. Det är den vanliga blanketten, så jag skickar en sådan till er"

Ehh, hur svårt kan det vara att lägga upp blanketten direkt på nätet så att man slipper ringa? 

Vi har skickat in medgivandet och fått en blankett från försäkringskassan, men nu kan ju inte göra mer förrän vi fått barnet i vår vård.

6. Försäkringar
Denna punkt är egentligen mest information från Barnens Vänner (om jag inte missat poängen) samt en uppmaning att kolla vad som ingår i reseförsäkringen som ingår i hemförsäkringen. 

Kommentarer

Populära inlägg