Testamente

I Barnens Vänners information står att det kan vara bra att skriva ett testamente, så att barnet ärver oss innan tingsrätten har klubbat igenom adoptionen i Sverige (eftersom det är först då vi blir hennes vårdnadshavare och hon har arvsrätt).

För att skriva ett testamente har man två alternativ:

1. Ta hjälp av en jurist
2. Ladda ner en mall på nätet och skriv själv

Vi tänkte först att det är ju en ganska enkel sak som vi kan hantera själva, men ju mer jag har funderat på det här, desto krångligare tycker jag att det har blivit. Ett testamente behövs ju endast om jag och min man skulle dö samtidigt innan tingsrätten (eller Skatteverket) har fattat sitt beslut. Det finns två olika scenarier:

1. Vi dör innan vi har hämtat henne, alt. innan vi har landat på svensk mark.
2. Vi dör mellan att vi har landat på svensk mark och att vi blivit vårdnadshavare.

I fall 1 kommer adoptionsprocessen avbrytas och barnet får bo kvar på barnhemmet och kommer så småningom att adopteras av någon annan (enligt svar från Barnens Vänner). Detta måste alltså adresseras i testamentet på något sätt, annars finns det risk för att barnet är arvtagare trots att adoptionen avbryts och hon adopteras av någon annan. Även om man vill att barnet ska bli arvtagare är detta något man bör vara medveten om och ta ställning till.

I fall 2 kommer barnet att bli placerat i familjehem via Socialtjänsten/Familjerätten. Det är upp till dem att avgöra vad som är bäst för barnet, dvs. om det ska placeras hos någon av våra släktingar eller hos någon annan. Sannolikt kommer barnet att placeras hos någon annan eftersom barnet troligtvis inte har hunnit få en tillräckligt stark anknytning till någon av våra familjemedlemmar efter den korta tiden och det kommer säkerligen finnas familjer som är utredda för att vara familjehem som är bättre lämpade att ta emot barnet. Eftersom barnet är föräldralöst kommer hon sannolikt att adopteras. I detta fall kan det ju hända att man ändå vill att barnet ska ärva. Eftersom hon kommer att vara minderårig och inte själv kunna ta hand om arvet kommer staten att utse en förmyndare som förvaltar arvet fram tills hon är myndig. I detta fall tycker jag att man bör fundera över hur man ska formulera sig i testamentet, ex. kanske man vill att förmyndaren ska vara någon man känner och litar på och att pengarna inte får röras innan barnets 18-årsdag (förmyndare kan annars ta ut pengar med godkännande av överförmyndarnämnden).

Efter mycket funderande fram och tillbaka har vi kommer fram till att vi inte kommer att skriva något testamente. I både fall 1 och 2 kommer hon att bli adopterad av någon annan och vi litar på att hennes nya föräldrar tar hand om henne på bästa sätt.

Kommentarer

Populära inlägg