Avbruten process med Adoptionscentrum

Jaha, vart ska man börja. Vi har avbrutit vår adoptionsprocess hos Adoptionscentrum, egentligen utan att ens ha kommit igång. Vi sammanställde mappen till Adoptionscentrum och skickade in den i mitten av maj. I slutet av juni blev vi kontaktade av en adoptionsrådgivare och hade ett kort möte. Vi blev sedan tilldelade en handläggare och hade vårt första möte med henne i början av juli. Vi hade förväntat oss att handläggaren skulle kunna svara på frågor om just St Lucy och Taiwan eftersom hon var handläggare för just Taiwan, men vi fick egentligen inga svar alls utan hon var tvungen att ta tillbaka frågorna till landsansvarig och återkomma. När vi sedan mailar handläggaren ytterligare några frågor får vi autoreply att hon har gått på semester och att hon återkommer två veckor senare (vilket hon inte hade nämnt under vårt möte). När handläggaren väl kommit tillbaka från sin (första) semester har istället landsansvarig gått på semester och när hon är tillbaka har vår handläggare gått på semester igen. 

När alla äntligen är tillbaka från semestrar i slutet av augusti ber vi om ett möte med landsansvarig så att vi kan prata med henne direkt och mötet blir satt till första september. När det väl är dags för mötet är landsansvarig inte med och vi får egentligen inget svar på varför (vi såg senare i AC:s veckobrev att hon var på konferens). Handläggaren har i alla fall pluggat på och kan svara på våra frågor (så länge vi inte har följdfrågor, eller nya frågor). Hon har också information om vad som gäller för att adoptera från St Lucy via AC, vilket hon inte har kunnat svara på tidigare och det visar sig skilja ganska mycket från vad som gällde via BV (och från vad vi hade förväntat oss). För att adoptera genom AC skulle vi behöva vara öppna för barn ej fyllda fem och ha en mycket större öppenhet för special needs. Samtalet som följde om special needs tyckte vi även var ganska märkligt då handläggaren gick igenom listan och berättade vad vi behövde kryssa i för special needs om vi skulle ha chans till matchning. Det kändes inte som om hon överhuvudtaget funderade över om vi var beredda och kapabla till att ta emot ett barn med den behovsbilden utan mer "detta måste ni kryssa i, annars blir det inget".

Efter detta möte bestämde vi oss för att avsluta processen med Adoptionscentrum, dels för att vi inte såg någon egentlig möjlighet att adoptera från St Lucy via dem och dels för att vi inte kände oss komfortabla med att adoptera via Adoptionscentrum överhuvudtaget.

Jag hoppas så klart att vi hade otur och fick en dålig handläggare, men för vår del var det så mycket som inte funkade/funkade dåligt att vi valde att avsluta redan innan vi börjat. Beslutet känns väldigt bra, även om det känns tråkigt att vi slösade bort fyra månader på Adoptionscentrum.

Kommentarer

Populära inlägg